Tütün Platformu Başkanı Tutdere: "Adıyaman Halkı Tütün Konusunda Tekyürek Oldu" - Videolu Haber
Perre Haber Ajansı (Özel Haber)-Tütün Platformu Başkanı Abdurrahman Tutdere, Adıyaman halkının tütün konusunda tek yürek olduğunu söyledi.
Özel Haber Hit: 44886 /
Yorum: 0 /
8 Ekim 2017
22:49
-A +A
Tutdere, Perre Haber Ajansına yaptığı ziyarette, tütün ile ilgili açıklamada bulundu.
Tutdere, bu yasa tasarısının meclise sunulduğundan bu yana Adıyaman’da hummalı bir çalışma başladığını ifade etti.
Halkta ciddi bir tedirginlik ve kaygı olduğuna dikkat çeken Tutdere, şuanda o kaygının yapılan çalışmalar ile yerini umuda bıraktığını dile getirdi.
Cuma günü sivil toplum örgütlerinin Ziraat Odası öncülüğünde toplantıya davet edildiğini ve kendilerinin de orada bulunduklarını anlatan Tutdere, "Adıyaman’da sivil toplum örgütlerinin tamamı orada, herkes tütün ile ilgili ortak paydada olduklarını, herkesin görüşünün orada ortak paydada olduğunu gördük. Herkes tütün konusunda Adıyaman’ın olmaz ise olması konusunda birleşti. Bu yasa tasarısının Adıyaman’ın ekonomik, sosyal yapısını barışını tehdit ettiği noktasında birleştik ve bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisinde, ilgili bakanlıklar nezlinde gerekli incelemeleri araştırmak ve gerekli bilgileri sunmak, halkın taleplerini doğrudan oraya yansıtmak ve bu yasa tasarısının Adıyaman’ımıza, Adıyaman tütününe getirebilecekleri tehlikeleri arz etmek üzere bir yürütme oluşturuldu"dedi.
- ANKARA'YA ÇIKARMAYA YAPIYORUZ
Ankara'da bir dizi görüşmelerde bulunacaklarını belirten Tutdere, şunları kaydetti:
"Sivil toplum örgütlerinden oluşan bu yürütme içinde ben de varım. Bu yürütme kurulu Ziraat Odası öncülüğünde yarın Ankara'da bir dizi temasta bulunacak. Biz buna ilişkin raporları hazırladık. Çalışmaları tamamladık. Bu rapor çalışmalarımızı, Adıyaman tütüncülerinin beklentilerini, Adıyaman tütüncülüğünün sorunlarını, çözümü noktasında önerilerimizi raporlaştırdık. İlgili kurumlara bu raporlarımızı sunacağız. Burada yapacağımız çalışma ile torba tasarıdaki tütünü kanun içerisinden çıkarılmasını hedefliyoruz. Milletvekillerimiz ile bu çalışmaları yapacağız. Adıyaman milletvekilleri de bu çalışmanın içindeler. Onlarla ortaklaşa Ankara’da mecliste elimizden geleni yapacağız. Çünkü bu tasarının sonunda geleceği yer genel kuruldur. Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Burada yoğun bir diplomasi ile bu işin çözüleceğine ben inanıyorum. Adıyaman halkı zaten bu tasarıdaki tütün düzenlemesinin zararları konusunda her tarafa sesini duyurmaya çalışıyor. Zaten yapmış olduğumuz basın açıklaması ile bu Adıyaman feryadını biz bütün Türkiye'ye, bütün dünyaya duyurmuş olduk. Artık diplomasi süreci başladı. Artık demokratik yollarla parlementoyu bundan vazgeçirmeye, bu tasarının torbadan çıkarılmasına, tütün ile ilgili, tütünün yasal bir zemine oturtulması noktasında gerekli çalışmaların yapılmasına, o mecraya çekmeye çalışacağız. Ben sonuç alacağımızı düşünüyorum. Ciddi anlamda bir beklenti var, bu konuda bu tütün ile ilgili yasaklayıcı hükümlerin hayat bulması, Adıyaman için, Türkiye için altın yumurtlayan tavuk olan tütünün yok olması anlamına gelecektir. Bunu da kabul etmek gerçekten mümkün değildir. Halkında bunu benimseyeceğini düşünmüyorum. Bu yasanın uygulanabilirliği de yok. Bunun hukuksal durumunu daha önceki programda ayrıntılı anlatmıştık. Yarınki Ankara’daki ziyaretlerimiz; tütün ile ilgili maddelerin bu torba yasasından çıkartılması ve tütünün, sarmalık kıyılmış tütünün yasal bir statüye kavuşturulması için ilgili bakanlıkların gerekli çalışmayı biran evvel başlatmaları yönünde olacaktır"
- ÇİFTÇİ LEHİNE ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUM
Sorunun çiftçi lehine çözüleceğine inandığını belirten Tutdere, "Üretici mahsul kaldırdı. Alın teri, aylardan beri aile boyu üretim içinde bulunan üreticilerimizin gerçekten böylesine bir tasarıdaki hapis cezaları ile karşılaşması ciddi anlamda bir hayal kırıklığı yarattı. Ben inanıyorum bu yasa tasarısı geri çekilecek. Bunun içinde hiç olmaz ise çiftçi lehine olacak şekilde düzenleme yapılacağına ben inanıyorum. Bu konuda henüz resmi açıklama yapılmadı. En azından Adıyaman esnafının, çiftçinin, köylünün herkesin ortaklaştığı bir konu oldu tütün, bu arkamızdaki güç, bu sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır"diye konuştu.
- İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM TÜTÜNDE
Tütünün işsizliğe önemli bir katkı sunduğunun altını çizen Tutdere, şöyle devam etti:
"Tütün tarımı 5 yaşındaki çocukla 70 yaşındaki ihtiyar delikanlının birlikte yan yana, omuz omuza, 12 ay çalıştığı bir sektör. Dolayısıyla istihdam boyutu çok fazla olan bir sektör. Siz Adıyaman’da hangi fabrikayı kurarsanız kurun 100 bin istihdam sağlayamazsınız. Şuanda sarmalık kıyılmış tütünde, buna gündelik anlamda çalışanlar, aile boyu üretim yapan ailelerin fert sayısını göz önünde bulundurduğumuzda çok ciddi bir anlamda istihdam sağlıyor. Bu ülkenin ekonomisine katkı sağlıyor. Tütünün son dönemde değer bulması, üretenlerin sattığı ürünlerden para kazanması ile birlikte artık insanlar kendi memleketlerinde şuanda fındığa gitmeden, Adıyaman’da gündelik işlerde çalışarak, kendi ekmeklerini kazanmaya başladılar. İnsanların cepleri para görmeye başladı. Belli bir standartta hayatı yaşamaya başladılar. Adıyaman’da hayat güzelleşmeye başlamışken, böyle bir yasa tasarısı ile kara bulutun Adıyaman üzerine çökertilmiş olmasına anlam vermek mümkün değil. Bir ilde bir ürün istihdam sağlıyorsa, işsizliği önlüyorsa, ciddi ekonomik girdi sağlıyorsa, bu ürün de sizin milli bir değeriniz ise, 100 yıllık bir geçmişi var ise, bu ürünü yasaklamak hangi akıla hizmettir? Siz bugün yerli ürünü yasaklayıp yabancı tütünün Türkiye'ye ithalatının yolunu açmak, ülkenin milli kaynaklarının heba edilmesinin yolunu açacaktır. Bu yasa tasarını hazırlayanlar bundan vazgeçerler. Bunun hukuki anlamda baktığında zemini yok"